Meny
Søk
Informasjonskapsler
X
Vi bruker informasjonskapsler. Dersom du fortsetter å bruke denne siden godtar du at informasjonskapsler blir brukt.

Alt du må vite om uraffinert sheasmør!

Ukjent her i nordeuropa, men barnelærdom andre steder i verden:  Kanskje verdens mest naturlige middel for hudpleie heter sheasmør.  Afrikanske kvinner har lange tradisjoner for bruk av sheasmør, kanskje helt fra Kleopatras tid. Spesielt kjenner de til at rå uraffinert shea holder huden ung, myk og smidig. Sheasmør er blant annet brukt til å pleie hår, hud og negler, glatte ut rynker, til å stelle spedbarn og særlig til å pleie tørr hud, eksem eller ru hud over hele kroppen. Det uraffinerte sheasmøret har også en betennelsesdempende effekt.

Tradisjonelle bruksområder for sheasmør

  • som fuktighetskrem mot tørr hud på hele kroppen

  • til behandling av hard og ru hud på hender og føtter

  • til behandling av eksem, atopisk eksem, forskjellige hudutslett og til å lindre kløe

  • mot rynker

  • til forebygging og behandling av strekkmerker ved graviditet/fødsel

  • til å stelle spedbarn / babyer

  • til behandling av hudflekker

  • til behandling av lett solbrenthet, roer ned huden

  • mot ømme muskler, som massasjeolje

  • som kuldekrem

  • til å lindre mindre insektbitt / brennesle

Hva er sheasmør?

Sheasmør, som er fast ved romtemperatur og smelter ved kroppstemperatur, er et vegetabilsk fettstoff utvunnet av nøttene til shea-treet.  Sheatreet, også kjent som Butyrospermum parkii eller Vitellaria Paradoxa, vokser naturlig på den frodige, afrikanske savannen i et belte sør for Sahara.  Nøttene er omgitt av fruktkjøtt så lenge de henger på treet og ser nesten ut som plommer, men smaker mer som avocado. 

I noen kulturer i Vest-Afrika er shea-treet hellig, kalles livets tre(!) og skal kun berøres av kvinner. Tradisjonelt er det også kvinner som samler fruktene og som gjør det tidskrevende arbeidet med å utvinne fettet fra nøttene.  I samfunn hvor kvinner ellers har svært små muligheter til egen inntekt er dette svært viktig både for hennes egenverd og posisjon i samfunnet. Derfor kalles ofte sheasmøretkvinnens gull!

Raffinert og uraffinert sheasmør

Når frukten først er plukket, fjernes først fruktkjøttet og nøttene knekkes. Tradisjonelt gjøres dette i en stor morter, eller ved å knuse nøtteskallet med en stein. Imidlertid finnes det enkle nøtteknekkermaskiner for dette i dag, som reduserer arbeidsmengden betraktelig. Når nøttene er åpnet, ristes kjernene over varme før de males opp og røres ut i vann og fettet vaskes ut for hånd i store fat. Sheasmør som er utvunnet på denne måten kalles uraffinert sheasmør.

Vår vestlige verden har forsøkt å industrialisere produksjonen. Menneskene er byttet ut med maskiner i store europeiske fabrikker hvor nøttene lastes inn i ene enden og såkalt raffinert shea kommer ut i den andre. I en voldsom prosess blir damp eller til og med løsningsmidler som hexan brukt for å få fettet ut av nøttene. Dette gir en sterkt forurenset olje som må raffineres for å fjerne urenheter, lukt og farge. Dette kan være vel og bra, om sluttproduktet er bedre enn det originale, uraffinerte sheasmøret, men slik har det ikke blitt. Smøret som kommer ut av disse fabrikkene er godt egnet for eksempel som en billig erstatning for det dyrere kakaofettet - i sjokolade. Men de fleste av de gode, tradisjonelle egenskapene til sheasmøret er dessverre også raffinert bort, som babyen, kastet ut med skyllevannet. Som hudpleie er det industrielt fremstilte, raffinerte sheasmøret derfor ikke så godt som uraffinert.

Uraffinert sheasmør har best effekt

Dessverre ser vi likevel at mange kosmetikkprodusenter i dag bruker raffinert sheasmør i sine kremer, fordi man frykter at den virkelige varen blir for spesiell for kundene. Raffinert sheasmør er uten lukt og farge, og mykere å smøre. Her tror vi at mye av problemet ligger i at man ikke er oppmerksom på den store forskjellen også i virkning. Et annet argument vi ofte møter er at uraffinert sheasmør blir utvunnet under uhygieniske forhold og har variabel kvalitet. Og slik har det kanskje vært. Men før er ikke nå. Sheasmør levert av Oyémam er fortsatt håndlaget, men under hygieniske forhold og under rutinemessig laboratoriekontroll.

Det rene uraffinerte sheasmøret er så trygt at det faktisk kan brukes til matlaging.

Uraffinert sheasmør har en gyllen farge og en herlig frisk, litt nøtteaktig duft akkurat i det man smører den på, som man bare må elske når man blir vant til den. Uraffinert sheasmør er unikt på grunn av sin spesielle sammensetning av fettstoffer. Det overgår mange kjente vestlige kosmetikkprodukter med en nesten magisk evne til å ta vare på huden. Det uraffinerte sheasmøret er rikt på bl.a. A, E og F vitaminer, inneholder nesten ikke vann og trenger derfor heller ikke tilsettes kunstige konserveringsmidler. Vitenskapelige undersøkelser har vist at uraffinert sheasmør holder huden myk og glatt, er betennelseshemmende og regenererer hudceller [Aleander J., 2004]. Dette får vi også stadige tilbakemeldinger på fra kunder, at dette er hudpleie som faktisk virker.

Til slutt: Sheasmør tåles godt av de alle fleste men inneholder noe naturlig lateks. Lateks-allergikere bør prøve på et lite område først.

Inkl mva
Handlekurv Handlekurv
Ingen varer i kurven
Rent og Rettferdig
  • Ingen parabener
  • Ingen mineraloljer
  • Økologisk dyrket
  • Rettferdig handlet
  • 100% naturlig

Ukjent her i nordeuropa, men barnelærdom andre steder i verden:  Kanskje verdens mest naturlige middel for hudpleie - heter sheasmør. Rent sheamør holder huden ung, myk og smidig. Dette tradisjonsrike produktet er blant annet brukt til å pleie hår, hud og negler, glatte ut rynker, til å stelle spedbarn og særlig til å pleie tørr og sprukken hud over hele kroppen.  Utrolig bra mot eksem og atopisk eksem.  Vi har noen kunder som rapporterer om god virkning også mot psoriasis, til og med helvetesild og behandling av forskjellige arrdannelser. Les mer>>

Rent sheamør er trygt å spise, og derfor trygt å smøre på huden. Rent sheasmør inneholder ingen parabener, mineraloljer eller kunstige tilsetninger - en vesentlig forskjell fra de fleste hudpleieprodukter som finnes i handelen i dag.  Les Mer>> 

Vi tilbyr rene, sunne hudpleieprodukter av høy kvalitet, som er dyrket på økologisk vis, og som ved rettferdig handel ivaretar råvareprodusentens interesser.  Oyémam er lidenskapelig engasjert i landsbykvinnenes situasjon og arbeider derfor med rettferdig handel for at de skal få en rettferdig pris for sine kvalitetsprodukter.  Når du kjøper Oyémam produkter støtter du også en landsby med kvinner og hjelper dem å oppnå økonomisk selvstendighet.

Bestselger
Oyémam Uraffinert Shea Hudkrem, Uparfymert, 120ml

100% uraffinert sheasmør hudkrem. Håndlaget etter gamlemåten, så rent som det kan bli.

Innlogging

Stolt presentert av Oyémam © 2017